Om Harriet

Varmt välkommen! Jag som driver Inspirationskompaniet heter Harriet Persson.

En högkänslig person

Jag minns en eftermiddag då jag var 24 år. Jag satt och tittade ut över Lilla Torg i Malmö och funderade över varför jag nästan aldrig kände att jag hörde till riktigt. Vad var det egentligen för signaler jag sände ut?

Det var inte första gången som jag kände mig annorlunda. Det hade jag gjort under hela min uppväxt.

Jag funderade över om jag kunde vara född på fel plats, men kunde inte komma på någon plats där jag skulle passa bättre. Kunde jag vara född i fel tid? Men vilken tid skulle ha passat mig bättre?

Efter dessa funderingar skulle det ta många år till innan jag för första gången hörde talas om högkänslighet och äntligen förstod varför jag kände mig annorlunda.

När och hur jag hörde talas om högkänslighet för första gången, minns jag inte. Jag vet att det var några år innan Elaine Arons bok Den högkänsliga människan kom ut på svenska. När jag läste den fick jag äntligen förklaringar och mycket igenkänning. Jag är högkänslig! Det finns fler som tänker, känner och fungerar som jag!

Kunskapen om högkänslighet är mycket viktig för mig. Den hjälper mig i min process att utvecklas och lära mig att acceptera mig själv som jag är. Den är också avgörande för, att jag ska kunna hantera svårigheter och njuta mer av livet.

Ett engagemang väcks

Sveriges förening för högkänsliga har regionala grupper, där medlemmar kan träffas och umgås. Här i Skåne finns det en sådan grupp. Första gången som jag var med på en sådan medlemsträff, kommer jag aldrig att glömma. Vi var cirka tolv personer som träffades på ett café i centrala Malmö. Samtalen kom snabbt in på intressanta och personliga ämnen. Jag kände mig bekväm att delta i samtalen, trots att jag inte kände någon av de andra. För första gången i mitt liv, upplevde jag att alla runt bordet var intresserade av vad jag sa och förstod vad jag pratade om. Jag fick inga undrande och oförstående blickar, utan alla lyssnade uppmärksamt och nickande igenkännande. Vi delade upplevelser och erfarenheter. Det gav en fantastisk bekräftelse.

Där och då fick jag ett aktivt intresse för att sprida information om högkänslighet, därför att kunskapen stärker oss. Jag fick också en stark känsla av, att jag vill göra någonting för att skapa möten mellan högkänsliga. Samvaron ger oss glädje, insikter och ny kraft. Det känns nästan lite som ett kall.

Med hjärta för högkänsliga barn

Jag hade inte en trygg uppväxt och blev inte sedd för den jag är. Min känslighet blev inte uppskattad. I stället fick jag höra att jag var lynnig och besvärlig. I de flesta sammanhang kände jag mig annorlunda och ofta lite utanför. Jag lärde mig att dölja mina känslor och tränga undan mina behov, för att inte vara till besvär och inte sticka ut. Det har resulterat i, att jag som vuxen har brottats med jobbiga känslor, självkritik, dålig självkänsla och har svårt att sätta gränser både för mig själv och andra. Jag har därför inte heller till fullo tillgång till de styrkor som följer med högkänsligheten. 

Det vill jag att så många högkänsliga barn som möjligt ska ha! Därför känns det viktigt för mig att kunna bidra med kunskap och information, så att fler föräldrar kan förstå och stötta sina högkänsliga barn och ge dem en trygg och kärleksfull start i livet.

Det är inte alltid lätt att uppfostra högkänsliga barn, men när vi möter dem med kärlek och respekt, skänker de oss mycket glädje och stolthet. 

Min uppgift

Jag är inte psykolog, psykoterapeut eller mental tränare, utan grundskollärare och folkhälsovetare med inriktning arbetsrelaterad hälsa. Min styrka ligger i pedagogiken – jag förmedlar kunskap och skapar möten, där vi i samtal utbyter upplevelser och erfarenheter. Dessa möten berikar och stärker oss, så att vi får ny kraft till att tackla våra utmaningar och utvecklas.

Sedan mars 2016 håller jag föreläsningar om högkänslighet, för att hjälpa högkänsliga att lära känna sig själv bättre. Jag håller också kurser och föreläsningar om högkänsliga barn för att stötta föräldrar och yrkesverksamma i att få barnens potentialer att blomma ut.

Varma hälsningar

Harriet