För de högkänsliga barn som är fysiskt känsliga och är extra känsliga för känselintryck, kan kläder, strumpor och skor kännas mycket obehagliga. Deras känselsinne tolkar känselintryck på ett sätt som kan göra, att barnet upplever att kläderna trycker, klämmer, kliar, sticks, rivs och gör ont. Det kan vara lappar som kliar, sömmar som trycker, skaver eller skär in, strumpor som klämmer eller knölar sig i skorna eller tyger som känns obehagliga mot huden. I perioder då barnen känner sig extra stressade och pressade, blir de också ofta ännu mer känsliga än vanligt.
Jag har märkt att klädobehaget minskar när övriga obehag minskar. När det är okej i skolan, maten funkar och det känns bra med kompisarna känns inte kläder lika obehagliga. När stressen runtom ökar så minskar toleransen mot klädobehaget.


Morgonrutinerna med klädval och påklädning kan vara mycket tålamodsprövande. Ofta går det inte att leka på högkänsliga barn kläderna, för att de tycker att det är barnsligt och löjligt. När sonen byter kalsonger och strumpor för femte gången den morgonen och ni båda riskerar att komma för sent, kan tålamodet börja tryta. Särskilt svårt är det, eftersom högkänsliga barn ofta är mycket känsliga för stress och kan komma helt ur balans, när man ber dem skynda sig.
Hitta alternativ tillsammans
När du har ett barn som är extra känsligt för känslointryck, handlar det om att prova sig fram och hitta alternativ. Försök att hitta lösningar på problemen tillsammans med ditt barn!
Om barnet hatar lappar i kläderna, så klipp eller sprätta bort dem! Det kommer också ut allt fler kläder utan lappar på marknaden. Vill dottern inte ha strumpbyxor? Då kanske det går bättre med leggings. Att ha en sömlös t-shirt eller ett linne utan sömmar under kläderna kan vara en barriär mot plagg med sömmar och tyger som har en struktur, som barnet inte tycker om att ha mot sin hud.
Barn som är känsliga för känslointryck brukar vilja ha mjuka tyger som andas och inga lappar, inga resårband som inte är klädda med tyg, inga metalldelar, broderier, tryck, paljetter eller applikationer.
Många föräldrar köper på sig flera likadana plagg, när de hittar någonting som fungerar för barnet.
Jag köper alltid ”stretchvarianten” av t ex jeans och köper flera av dom som funkar.
Sneakers med en innersula av memory foam är mjuka och lena invändigt och passar för många barn som har svårt att hitta skor som känns bra.
Bekväma underkläder och strumpor

Det är viktigt att underkläder och strumpor sitter så bekvämt som möjligt. Hela dagen kan bli förstörd om strumporna knölar ihop sig i skorna eller trosorna skaver runt höfterna.
Många barn tycker att sömmarna i strumporna skaver eller skär in. För en del funkar det med att vända strumporna ut och in. Vissa barn tycker att bambustrumpor är mjuka och sköna och att sömmarna inte känns så mycket i dem. Det finns också strumpor utan sömmar.
Mina barn vill ha strumpor som är lite för små för att de sitter mer åt och inte knölar ihop sig i skorna.
Andra barn vill att strumporna ska vara lite för stora, så att de inte klämmer och trycker. Några föräldrar har provat att gnugga barnets fötter, innan det ska ta på sig strumporna. Det kan hjälpa lite.
Second hand

Känsliga barn tycker om att ha på sig samma invanda plagg om och om igen. När kläder är flitigt använda och skor ordentligt ingångna, känns de mjukare mot barnets hud. Därför kan det vara till hjälp, att låta känsliga barn ärva syskons kläder eller köpa kläder i second hand-butik.
Stärk ditt barn
Även om det kan kännas bökigt att ta med barnet till klädbutikerna, kan det vara bra att han eller hon får prova olika material för att se vilka som funkar och vilka som inte gör det. När man beställer kläder och skor från nätbutikerna, kan barnet prova dem i lugn och ro hemma, då det är utvilat och känner sig bra.
Ta med barnet på en upptäcktsfärd genom klädbutiker, där det får känna på så många eller få kläder som det vill. Var beredd på att det kan ta lite tid för att det ska kännas roligt och inte stressigt. Om barnet hittar någonting som det gillar har ni hittat en skatt!
Hjälp ditt barn förstå vilken typ av tyger och strukturer som inte känns bra och framförallt vilken typ av tyger som känns sköna.
Valmöjligheter

Högkänsliga barn tycker om att känna, att de har kontroll. Att erbjuda ditt barn några olika alternativ är ett bra sätt att stärka honom eller henne. Föreslå två eller tre olika uppsättningar av plagg och låt barnet själv välja underkläder och strumpor. Prova att välja kläder tillsammans på kvällen som en del av kvällsrutinen, så sparar ni tid på morgonen.
En del barn är känsligare på morgonen. De har mer tålamod, lugn och uthållighet på kvällen. Då är det lättare för dem att gör val och även att hantera obehag.
Min son har ibland tyckt att det funkar bättre att ta på sig nya kalsonger och strumpor på kvällen och sova med dem. Han är känsligare på morgonen.
Ha tålamod och bekräfta känslor
Det kan kännas frustrerande, när ditt barn vägrar att ha på sig vissa sorters kläder och när det tycker att vartenda par strumpor i lådan känns knöliga eller skaver. Argument som ”När du har gått in skorna och töjt ut dem, kommer de att kännas bättre.” övertygar oftast inte barnet.
Hur tokigt du än tycker att det är, är det avgörande att komma ihåg, att för barnet är känslorna verkliga och du behöver förstå och respektera dem. Han eller hon är inte medvetet besvärlig eller envis. Det är viktigt, att du visar kärlek och tålamod, även om du inte till fullo kan förstå barnets upplevelse. Bekräfta barnets känslor och visa att det är okej att känna så. Berätta för barnet, att det finns många andra som också är känsliga för kläder och att du gör allt du kan, för att det ska kännas bättre.

Lappar och applikationer brukar inte kännas bra.
Uppmuntra men tvinga inte
När du blir stressad och tappar tålamodet, kan det kännas som, att den enda lösningen är att tvinga barnet att ta på sig ett par strumpor eller ett plagg, som det inte vill ha. Men det är en dålig lösning som ingen vinner på. Det gör förmodligen att ditt barn känner sig ännu mer överväldigat och sårat, inte bara för att du försöker tvinga på honom eller henne någonting obekvämt, utan även för att det du gör visar, att du inte bryr dig om hans eller hennes känslor. Du kommer troligtvis också känna skuld för ditt dåliga omdöme. Och för vad? För att få på barnet ett par byxor? Det är inte värt det.
Välj dina strider
När barn blir äldre, hittar de oftast sätt att anpassa sig till sin känslighet för kläder eller så växer de helt ifrån den.
Det är inte ovanligt att min son som är fyra år har gummistövlar och strumpor som inte matchar en solig dag. Det tog tid innan jag kunde ge upp klädstriderna, men sedan insåg jag, att det inte är något som det är värt att stressa upp sig över. Jag har lärt mig att välja mina strider och kläder är inte längre en av dem. Det gör att vi både är gladare och mindre stressade. Han kommer inte att gå klädd så för alltid och så länge som det funkar för honom låter jag det vara.
Min son som är 10 år insisterar på att ha långärmade tröjor och långbyxor året runt. Han tycker inte om att känna luften mot sina armar och ben. När han var liten vägrade han att ta på sig vinterjacka eller vantar ens när det var som kallast. Min strategi var att låta honom välja kläder själv men jag tog med reservkläder för de tillfällen då värmen eller kylan ute drabbade honom: ”Du är alldeles svettig! Här ta på dig en t-shirt!” eller ”Du skakar ju! Här har du en mössa.” Det funkar varje gång!
När högkänsliga barns kläder blir blöta eller smutsiga eller de fryser, kan de snabbt känna obehag och bli frustrerade. Då är det viktigt att ha med sig extra kläder, så att ett ombyte finns nära till hands.

Ta hjälp av specialister
Ovanstående råd kan vara till hjälp, men för en del barn är de kanske bara en del av lösningen. Om ditt barn påverkas mycket av sitt känsliga känselsinne, kan ni behöva ta hjälp av specialister. En arbetsterapeut eller någon annan expert kan hitta eventuella underliggande orsaker och föreslå anpassade lösningar.
Det finns forskning som pekar på att vitaminbrist och mineralbrist kan bidra till ökad känslighet. Högkänsliga barn kan vara lite kräsna och ofta begränsar de själv vad de äter. Därför kan det vara bra, att rådfråga en läkare om barnet behöver kosttillskott.
Hej! Någon som har tips på kalsonger utan sömmar eller mjuka sådana i stl 122? Sonen har just nu bara två kalsonger han kan använda efter att han sorterat bort alla andra som enligt honom har för hårda sömmar i grenen.
Har bara hittat sömlösa kalsonger i vuxenstorlek.
Tacksam för tips!
Hej Elin!
När våra söner var små, tyckte de om kalsongerna från Pierre Robert. Numera finns det både underkläder och strumpor av bambu som är ett väldigt mjuk material. Kanske kan det vara en lösning för din son.
Hälsningar
Harriet
Hej
Hur kan man ta bort lappar från kläderna?
Mvh
Anna
Hej Anna!
Ja, det är inte alltid lätt! Ibland sitter lapparna ganska löst påsydda med väl synliga sömmar och långa stygn. Då har jag använt en liten spetsig sax eller en sprättkniv och klippt bort sömmarna. Men många gånger är lapparna insydda i sidsömmar eller under en kragvikning, vilket gör det svårt att sprätta bort dem. Då har jag klippt bort så mycket av lappen som det går utan att skada plagget. En liten bit av lappen blir kvar, men det har hjälpt mina barn. Det är förstås olika hur känsliga barn är och även hur hårda och obehagliga lapparna är. Man får prova sig fram.
Hälsningar
Harriet